Hoe kies je de juiste lijn tijdens het rijden?

 

Rijles pakket Hoe kies je de juiste lijn tijdens het rijden?

Hoe goed je ook voorbereid bent op je rijles en wat je ook bestudeerd hebt, het is altijd moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Je zwakke punten blijven en je sterke punten zijn nog niet genoeg ontwikkeld om het verkeer te regelen.

Autorijden is meer dan alleen een auto besturen en op de rijstrook naast je uitwijken. Het gaat om het vinden van het evenwicht tussen hoe voorzichtig je bent en hoe snel je op situaties reageert; tussen agressief zijn en defensief zijn; tussen schreeuwen en roepen op het moment dat je iets vergeet te doen; tussen alles zo glad als glas maken en proberen een overgang te maken op drukke kruispunten.

Dit evenwicht is vooral moeilijk als je nieuw bent met rijden en je plotseling in een situatie terechtkomt die je rijvaardigheid op de proef stelt.

De juiste lijn kiezen

Het vinden van de juiste lijn tijdens het rijden is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Sommige lijnen lijken perfect recht, ook al hebben ze de potentie om uw rijgedrag voor altijd te veranderen.

Een van de meest voorkomende fouten bij beginnende bestuurders is om aan het stuur te rukken. Het rukken aan het stuur is bedoeld om de wendbaarheid van een auto in druk verkeer te verbeteren. Het moet in plaats daarvan worden gebruikt wanneer je hebt vertraagd iets en dat de anticipatie is gegroeid. Vanuit stilstand moet u beginnen te versnellen voordat u op een deel van het kruispunt komt dat nog niet in zicht is. In plaats van heftig aan het stuur te rukken, werkt u zich een weg naar binnen of naar de overkant van het kruispunt en laat u de auto op natuurlijke wijze vertragen.

Breken

Het komt vaak voor dat onervaren bestuurders hun koplampen niet zien wanneer ze van rijstrook wisselen. Van rijstrook veranderen lijkt zo natuurlijk, en totdat je niet oplet omdat je te dicht op de auto voor je zit, lijkt het niet zo’n groot probleem. Eye-candy is nuttig om naar te kijken, en zien hoe andere bestuurders handelen wanneer ze zien dat je op zoek signalen kan absoluut cruciaal zijn bij het maken van beslissingen over uw veiligheid.

Als u niet op het juiste moment van rijstrook wisselt, komt ook uw vermogen om de snelheid en afstand van het voertuig naast u te beoordelen in het gedrang. Als u in de linkerrijstrook bent en een voertuig naast u plotseling remt, zult u dan nog op tijd kunnen stoppen? Als u op de rechterrijstrook rijdt en een voertuig naast u signaleert dat het gaat remmen, hoe ver moet u dan stoppen?

Spiegels controleren

Het controleren van uw spiegels klinkt misschien saai en onnodig, maar dat is het ook, vooral voor mensen die voor het eerst rijden. Uw spiegels moeten regelmatig worden gecontroleerd, bij voorkeur om de tien minuten. Veel mensen merken hun dode hoek nooit op, dus nieuwe bestuurders moeten bewust een inspanning leveren om hun spiegels te controleren. Ervoor zorgen dat de achteruitkijk- en zijspiegels nauwelijks worden gecontroleerd, vooral in druk verkeer, kan alleen maar een voordeel zijn voor uw veiligheid en is zeker de moeite waard om de tijd te doen.

Het allerbelangrijkste is te onthouden dat naarmate bestuurders meer ervaren worden, ze leren te veel op hun eigen rijgedrag te vertrouwen. Met een niet-gekwalificeerde bestuurder achter het stuur zal de ontrafeling van uw capaciteiten vertragen, vergelijkbaar met een ouder zou hun kind niet vertrouwen om naar een school die ze niet kenden.

Een andere factor om te overwegen is de zogenaamde passerende bereik. Hoe ver ben je bereid te rijden nadat je een bestuurder hebt gepasseerd? Neemt u de voorrang, het rode licht of trekt u zelfs voor een tegenligger uit als blijkt dat die niet bereid is om voorrang te verlenen? Beleefdheid in het verkeer is een essentieel onderdeel van goed rijgedrag. Vergeet niet altijd hoffelijkheid te betrachten tijdens het rijden – vooral als u nieuw bent op de weg.

Rijden is een gelegenheid om controle, richting, snelheid en ruimte te oefenen. Hiermee leert u lessen van onschatbare waarde die u in de toekomst zullen helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.